KNHS ruiteropleiding

FASE 1: BRONS

Wil je graag leren paardrijden en meer van deze fantastische dieren begrijpen? Dan is het een goed idee om te beginnen met de officiële ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met plezier’ op een FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-vereniging. De ruiteropleiding is een complete opleiding van je eerste paardrijles tot – als je dat wilt – het hoogste niveau. Als beginnende ruiter begin je in de eerste fase van de ruiteropleiding (brons) deze begint bij je eerste paardrijles en eindigt op F12-niveau voor dressuur, S80 voor het springen, V012 voor voltige en W12 voor western. Tijdens de opleiding maak je kennis met de verschillende onderdelen van de paardensport en ontdek je welke het beste bij jou passen.

Deze basisopleiding bestaat uit paardrijlessen op je FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-vereniging, aangevuld met informatie uit het boek ‘Leer paardrijden met plezier’. In dit boek staat alles wat je moet weten over paarden, zoals over verzorging, omgang en de basisbeginselen van paardrijden. Bij het boek zit ook een proevenboekje.

Tijdens de opleiding kun je, als je dat leuk vindt, diploma’s en/of een bronzen ster halen als je een promotiepunt en een voldoende in de theorietoets op de niveaus F4 en F8 hebt behaald voor dressuur, S30 en S60 voor het springen, voor voltige Vo4 en Vo8 en voor western W4 en W8. Je behaalde resultaten worden bijgehouden in jouw persoonlijke bronzen ruiterpaspoort. Bij de beoordeling wordt alleen naar jou als ruiter gekeken: Kun je onafhankelijk zitten, geef je de hulpen op een duidelijke maar sympathieke manier, kun je bepaalde oefeningen en lijnen in de rijbaan op een correcte manier rijden. Daarnaast doe je ook belangrijke kennis op rond om paarden, hun gedrag, hoe je met ze moet communiceren, en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Heb je de bronzen fase afgerond, dan heb je basiskennis van paarden, ben je goed op weg naar het ontwikkelen van een onafhankelijke zit en kun je gedoseerd effectieve hulpen geven. Zodra je de promotiepunt op het  hoogste niveau van de bronzen fase en een voldoende in de theorietoets heeft behaald, heb je de bronzen status bereikt en daarmee een bronzen speld verdiend.

Fase 2: Zilver
Wil je verder in je ontwikkeling als ruiter? Dan is de tweede, zilveren fase van de ruiteropleiding iets voor jou. In deze fase word je een combinatie samen met het paard.

Lees meer over de zilveren fase.